Главная | Регистрация | Вход | RSSВс, 19-Май-2024, 07:35

Сайт в разработке

[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Модератор форума: Хэлька  
Форум » Мы вместе » Аутизм » новости (полезные и интересные)
новости
ХэлькаДата: Сб, 18-Фев-2012, 02:29 | Сообщение # 1
Рулевой
Группа: Модераторы
Сообщений: 72
Статус: Offline
В дитсадку Львова створюють унікальну групу для дітей з аутизмом

Виконавчий комітет Львівської міської ради 10 лютого погодив створення групи компенсуючого типу для дітей з аутизмом на базі дитсадка №165 (вул. Пулюя, 27). Тут зможе навчатися 6-7 дітей з аутизмом, яких потім планують ввести у навчальні класи загальноосвітньої школи. Роботу групи планують запустити в березні 2012 року.

В. о. начальника управління освіти Львівської міської ради Катерина Гороховська зазначила, що така група є першою у Львові, і, очевидно, в Україні.

«Аутизм – ще недостатньо вивчена хвороба. Це діти, які мають затримку в розумовому розвитку. На сьогодні такі діти є поза межами дошкільного виховання. Ми вперше у Львові утворимо таку групу в системі дошкільної освіти. Це буде шість, максимум сім діток, вони будуть навчатися в дитсадочку з консультантами, психологами. Маємо гарну співпрацю з факультетом психології, там будуть волонтери. З дітьми будуть займатися індивідуально, також будуть невеликі групові заняття. В майбутньому, ми хочемо, щоб ці діти сіли по одному в класи загальноосвітньої школи, щоб вони не були ізольовані у спеціалізованих інтернатах...», – сказала вона.

Катерина Гороховська зауважила: «Є дві категорії таких дітей. Є діти глибоко замкнені в собі. Зовні вони від нас нічим не відрізняють, але мають порушення в розумовому розвитку. Це мало досліджена хвороба в нас, але добре вивчена у світі. Є механізми, як працювати з такими дітьми. Друга група – це надзвичайно активні діти, але вони мають недостатню розвинену мову тощо. Вони можуть бути бурхливими, тому їхнє перебування в класі має бути із супроводжуючою людиною. Є соціальні працівники, педагоги, психологи, які з таким дітьми можуть бути в класі, і дитина на таких уроках, як праця, мова, якийсь мистецький напрямок, може бути. Ці діти дуже гарно роблять вироби з бісеру, з мозаїки, вони можуть малювати надзвичайно... Звичайно, їм буде складно з математикою, точними науками. На такі заняття вони можуть йти на спортивні та оздоровчі процедури в оздоровчі кімнати, які ми плануємо у школах створювати».

Вона зауважила, що на сьогодні у Львові вже є прецедент – в школі №95 вчаться двоє дітей зі синдромом Дауна. Також є плани перевести в загальноосвітні школи, зі слів Гороховської, дітей з ДЦП, які мають збережений інтелект.

Досі ця група працювала за підтримки Благодійного Фонду «Відкрите серце», який проводить для дітей та підлітків з аутизмом реабілітаційні заняття.

«Ми проводимо ще ремонти. І коли приймемо двох вихователів, соціального педагога, помічника вихователів, а також волонтерів, то офіційно почнеться робота з 1 березня», – сказала Гороховська. Вона додала, що нормативно-правова база Міносвіти не пер6едбачає створення таких груп. «Тому лише орган місцевого самоврядування може її відкрити», – додала чиновниця.

За інформацією громадських організацій, зі слів Катерини Гороховської, таких дітей з аутизмом, які могли б прийти в дитсадок, є близько 40. Загалом громадські організації налічують близько 80 таких дітей віком від 0 до 18 років.

Як інформував ZAXID.NET, голова секції дитячої психіатрії і психології Асоціації психіатрів України Ольга Доленко вважає, що в Україні відсутня система допомоги дітям з аутизмом.

Довiдка ZAXID.NET

Аутизм - розлад, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вираженим і всебічним дефіцитом соціальної взаємодії і спілкування, а також обмеженими інтересами і діями хворого, що повторюються. Усі вказані ознаки виявляються у віці до трьох років. При аутизмі відзначено зміни в багатьох ділянках мозку, однак як саме вони розвиваються – незрозуміло. Звичайно,батьки помічають ознаки розладу протягом перших двох років життя дитини. Аутизм виявляється насамперед у затримці розвитку і небажанні йти на контакт з оточуючими. Симптоми цього захворювання не завжди проявляються фізіологічно, однак спостереження за поведінкою і реакціями дитини дозволяє розпізнати це порушення. Причини аутизму тісно пов'язані з генами, що впливають на дозрівання синоптичних зв'язків у головному мозку. Решта ймовірних причин спірна, зокрема, не одержано якихось наукових доказів гіпотези, що пов'язує аутизм з вакцинацією дітей, серед можливих варіантів також виділяють оточення, умови життя і ставлення батьків до дитини.

Поширеність розладів аутистичного спектру становить 6 на 1000 осіб, причому у хлопчиків подібні стани відзначаються приблизно у 4 рази частіше, ніж у дівчаток. Число людей, у яких діагностовано аутизм, різко зросло з 1980-х років, частково через підходи до діагностики, що змінилися.

Незважаючи на те, що у разі раннього втручання дитині можна допомогти в отриманні навичок самодопомоги і спілкування, поки не відомі методи, здатні повністю вилікувати від аутизму. Небагатьом дітям вдається перейти до самостійного життя після досягнення повноліття.

ZAXID.NET
 
Форум » Мы вместе » Аутизм » новости (полезные и интересные)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:


Copyright MyCorp © 2024
Хостинг от uCoz